Mendoza ja Malbecin muotoinen ruokaympyrä – piikkilankalähiöstä viiniviljelmille

Scroll down to content

Vaikka olisi kuinka monta reissua takana, niin aina se hetki, kun saavut keskellä yötä uuden kaupungin bussiasemalle, on hermoja raastava. Sitä ei tietenkään saa näyttää, sillä muutoin aseman nurkilla hengailevat hyeenat varmasti hyökkäävät kimppuusi. Siksi yrität näyttää mahdollisimman paikalliselta vaalealla tukallasi ja palaneella ihollasi – kasvoillasi päättäväinen ilme. Totta kai tiedän, minne olen menossa!

Kun yritimme Mendozan ensimmäisenä yönä selittää paikalliselle taksikuskille asuntomme osoitetta (totta kai siellä oli kaksi samannimistä katua täysin eri puolilla kaupunkia) ja kun lopulta oikeaan barrioon päädyttyämme saimme kuulla, että tämä on sitten se vaarallinen naapurusto, alkoivat tunnelmat olla sellaiset, että ovien taakse ja äkkiä. Onneksi asunnon omistaja tyttöystävineen ja koirineen olivat vastassa, joten keskellä yötä ei tarvinnut hengailla kadunkulmassa koko omaisuuden kanssa muutamien epäilyttävien tyyppien mulkoillessa vieressä.

Codoy Cruz ei sovi koiria pelkäävälle

Vasta aamulla rupesimme tarkastelemaan uutta Codoy Cruz -barriotamme tarkemmin ikkunoista ja tajusimme olevamme porttien ja piikkilanka-aitojen takana, todellakin hyvässä tallessa. Kenties liiankin? Ainakaan pikaisen googletuksen perusteella kyseinen naapurusto ei ollut saanut mitenkään erityisen pahanmaineista leimaa, joten kävi mielessä, että ovatkohan paikalliset jopa enemmän vainoharhaisia kuin matkailijat?

Näkymä etupihalle.
Ei-niin-tuunatut tortillat mutta hyviä olivat! 🙂 Ja tietysti Malbec!

Koska oma nilkkani vietti lepopäiviä Córdoban sierrojen jälkeen, Mendozan ensimmäinen viikko kului aikalailla levätessä ja aurinkoa ottaessa partsilla. Ruokakauppareissun yhteydessä tajusimme, miten kaukana lähiössä tosiaan majailimme, ja koko naapuruston talot ja asunnot olivat piikkilankojen ja porttien takana ja kirjaimellisesti KAIKKIALLA oli koiria. Toivottavasti suurin osa kuitenkin ihan kotikoiria omistajineen.

Rauhallisia nämä haukut eivät kyllä olleet – kulkiessamme ohi alkoi sellainen haukunta ja portteja vasten hyppely ja murina, että niskakarvat nousivat pystyyn. Olen itse koiraihmisiä henkeen ja vereen, mutta jopa minnuu pelotti ja piti valita kulkureittejä uudelleen. Alkoi ihan puistattaa, mitä koirat olisivat tehneet, jos eivät olisi olleet porttien takana. Täällä myös saimme ensimmäisiä uteliaita katseita ja välillä jopa tuijotuksia – länkkärit eivät taida olla näillä kaduilla tuttu näky.

Kuukausi reissua takana – miten kävi budjetille?

Mendozan kaupungin toinen puolikas meni asustellessa keskustassa asunnossa, joka sisustukseltaan olisi pohjoiseurooppalaista tyyliniekkaa kauhistuttanut, mutta siellä oli jopa kaksi makkaria, olohuone, keittiö, parveke ja kaksi vessaa ja hinta oli vain 25 euroa / yö – kelpasi siis meille! Ja täältä tuli lämmintä vettä! Luksus, jota ei todellakaan ole tällä reissulla pitänyt itsestäänselvyytenä.

Keskustan asunnon parvekkeelta.

Nyt napsahti myös se päivä, kun kuukausi reissua tuli täyteen ja oli aika laittaa reissun kaikki kulut Excel-taulukkoon ja kauhulla odottaa, miten sitä on tullut törsäiltyä. Päätimme tehdä kulutaulukon aina kalenterikuukausittain, mutta tämän ensimmäisen teimme reissun alusta maaliskuun viimeiseen päivään asti eli 28.2.-31.3.

Reissun budjetiksi olimme kaavailleet 1000 euroa / kk molemmille eli 2000 euroa kuukaudessa yhteensä. Kun sen jakaa 31 päivälle, päiväbudjettina on käytettävissä 32 euroa per henkilö eli 64 euroa / päivä yhteensä. Jaoimme kulut neljään eri kategoriaan: asuminen, ruoka & juoma, matkustus sekä elämykset.

Pysyimmekö siis budjetissa? Alla todellisuutta euroina:

– Asuminen: 744 € (n. 33 %)
– Ruoka ja juoma (+ muut pakolliset käyttötavarat): 756 € (n. 33 %)
– Matkustus: 618 € (n. 27 %)
– Elämykset, huvittelut & kuntoilu: 111 € (n. 4 %)

Yhteensä: 2229 €

Niin kuin juuri huomasit, budjetti ylittyi parilla sadalla eurolla. Vaikka laskelmassa on mukana ekstrapäivä helmikuulta, ihan 2000 eurossa emme pysyneet, mutta ottaen huomioon Argentiinan hintatason ja älyttömät rahannostomaksut, aika hyvin silti! Reissumme kalleimmat maat (Argentiina ja Chile) tulevatkin tässä heti aluksi, niin otetaan sitten takaisin myöhemmin 🙂 Hauska muuten huomata, että pitkä reissaaminen ei ole pelkkää hupia ja elämyksiä, vaan se raha menee täälläkin ihan normaaliin elämiseen. Toki monia siistejä juttuja pääsee näkemään ja tekemään myös ihan ilmaiseksi! Katsotaan, miten meidän käy nyt huhtikuussa!

Plaza Independencia.
Parque General San Martin.
Täällä ei tykätä kastikkeista lihan kanssa. Ja kasvisvartaassakin on lihaa mukana 😀

Lomalla reissun sisällä – kaada tuoppiin sitä punkkua!

Jokainen Kumman kaa -fani tietää otsikon tilanteen, mutta se ei ihan kuvastanut meidän seuraavaa viikkoa Mendozan viiniviljelmillä – onneksi. Ihan sivistyneissä viinilaseissa pysyttiin, mutta pakkoa sanoa, että tuon viikon aikana tein oman osani alueen viiniturismin edistämisestä.

Pakollinen infopläjäys tähän väliin! Mendozan provinssi (jonka pääkaupunki on myös nimeltään Mendoza) on Argentiinan tärkein viinintuotantoalue ja liki kaksi kolmasosaa maan viineistä tuotetaan täällä, joista Malbec-rypäleestä tehty viini on kaikista kuuluisin. Viinitarhat sijaitsevat yksillä korkeimmista korkeuksista koko maailmassa ja tärkeimmät alueet ovat Maipú (lähimpänä Mendozan kaupungin keskustaa), Luján de Cuyo (etelässä, noin 20 kilometrin päässä keskustasta) sekä Valle de Uco, joka sijaitsee kaikista kauimpana keskustasta, noin 80 kilometriä etelään. Me päätimme suunnata Luján de Cuyo -kaupunkiin, jonka Vistalba-nimiseltä alueelta löysimme niin mielettömän Airbnb-majoituksen, että sinne oli vain pakko päästä! Nyt myö lähdettiin kuulkaas lomalle!

Teiden varsilla myydään ruokaa ja juomaa, yleensä Empanadoja.

Kolmesta viinitilavierailusta nousi ehdoton suosikki

Ai että miltä tuntuikaan kaupungin pölyjen jälkeen heittää uikkarit ylle ja pulahtaa Miken altaaseen sininen viinimuki kädessä (Jukka tuntee miut jo sen verran hyvin, että päätti, että viinilasi saattaisi kohdata loppunsa altaassa miun näpeissä, kun päätin könytä uimarenkaalle).

Ah!
Alfajores – uusin herkku!

Mikella eli meidän isännällä on neljä koiraa! Yellow, Floky, Patrick ja Naomi pitivät meille seuraa ja varsinkin Naomi tykästyi meihin sen verran, että Mike päätti jättää sen meidän hoiviin siksi aikaa, kun poistui talolta jonnekin. Nämä neljä kyllä toivat kodin tuntua ja oli ihana päästä rapsuttelemaan niitä ilman pelkoa vesikauhusta tai yllätyshyökkäyksistä.

Naomi ❤

Saimme olla talolla aika lailla kahdestaan, sillä loppuviikosta paikalle pölähtäneet jenkit pysyttelivät lähinnä omissa oloissaan yläkerrassa tai olivat koko ajan jossain menossa. Meille allas riitti sen verran viihdykkeeksi, että buukkasimme koko ajalle vain kolme viinitilavierailua.

Talon yläkerran terassilta.
Kotikatu.
Guardia Vieja -pääkadun varrelta.


Ensimmäinen: Bodega Vistalba

Ensimmäinen vierailu sattui sopivasti Jukan synttäreille ja se oli kaikista lähimpänä. Oli ihan mieletöntä päästä näkemään viinitila ja Bodega Vistalban vierailulle ihan sata peukkua pystyyn! Kierroksen ja viininmaistelun sai englanniksi (luojan kiitos, meikäläinen tankkasi jo viinisanastoa espanjaksi paniikissa päivää ennen, että tajuaisin edes jotain) ja koska sesonki oli jo mennyt, meidän kierroksella oli vain kolme tyttöä meidän lisäksi.

Pääsimme maistelemaan rypäleitä puskista, näkemään ja kuulemaan viinintuotannon vaiheet aina sadonkorjuusta (rypäleet poimitaan muuten käsin!) käymisvaiheeseen, pullotukseen ja säilytykseen. Kuohuviinien valmistuksesta oli oma infonsa ja viininmaistelussa ei mittalaseja käytetty. Opas kertoi, että hänen kierroksellaan oli joskus ollut samaan aikaan 20 suomalaista nauttimassa virvokkeita. Oh dear! 🙂

Bodega Vistalban paras osio oli sen fine dining -lounas, jonka otimme Jukan synttäreiden kunniaksi. OMG niin kuin nuoriso sanoisi. Siis aivan mieletöntä ruokaa ja palvelua (sekin saatavilla englanniksi) ja sommelier yhdisti ruokiin sopivat viinit. Viiniä oli tarjolla aina alusta loppuun ja laseja täytettiin siihen tahtiin, että lähdimme lounaalta pikkaisen enemmän kuin hiprakassa. Salud, gracias ja mission accomplished indeed. 3 ruokalajin lounas viineineen maksoi 1400 pesoa eli 30 euroa per henkilö. Sanotaanko, että viikkojen kananmunaleipien jälkeen melkein itkin tästä makunautinnosta.

Alkupalat. Prosciutto-kinkkua ja krutonkeja kääröissä.
Jukan pääruoka oli possun olkapäätä! Oli kyllä mureaa!
Fish of the day.
Jälkiruoaksi appelsiinijäätelöä karamelliviipaleilla, jotka oltiin ilmeisesti paahdettu.
Sitruunasorbettia, jonka päälle oli ripoteltu paikallista Yerba Maté -yrttiteetä.

Jos haluaa tyytyä pelkkään kierrokseen ja viininmaisteluun (joka sekin saa myös ujon matkalaisen hieman tarinoimaan), Bodega Vistalbassa se kustansi 300 pesoa per henkilö eli hieman päälle 6 euroa.

Toinen: Nieto Senetiner

Onneksi olimme käyneet kierroksen jo englanniksi, sillä tämä kierros oli pelkästään espanjaksi. Mutta hei, olipahan sanastotankkauksesta jotain hyötyä! Kierros oli selkeästi lyhyempi, porukkaa oli parisenkymmentä ja viinilasit liian pieniä – ei jatkoon. Opas oli kyllä mukava ja otti meidät välillä huomioon puhumalla englantia, mutta kierroksesta ei oikein jäänyt mitään käteen, ja kierros oli hieman kalliimpikin, 350 pesoa per henkilö (hieman päälle 7 euroa). Piti palata talon altaalle mietiskelemään rypäleen käymisvaiheita oman lasillisen (lue: pullollisen) kanssa.

Nieto Senetinerin viinitilalta.


Kolmas: Alta Vista

Kolmas vierailu ei ollut viinitilakierros eikä viininmaistelu, vaan piknik, jossa tarjoiltiin ruokaa ja kyseisen viinitilan viinejä, joten muodollisesti joku ei saattaisi laskea sitä tähän vertailuun, mutta screw it – mie lasken! Alta Vista oli sen verran kaukana, että sinne piti mennä taksilla, mutta noin 15 minuutin matka suuntaansa oli todellakin sen arvoinen! Piknik kustansi 800 pesoa per henkilö eli noin 17 euroa ja se piti varata ja maksaa netissä etukäteen. Kyllä, täälläkin voi jotain näköjään varata netissä!

Sinänsä kätevää, koska kun saavut paikalle, sinut ohjataan (taas englanniksi) valitsemaan haluamasi piknikpaikka puiden alla ruohikolla, ja sen jälkeen sinulle tullaan kertomaan menusta ja viineistä. Piknikiin kuului 3 viinilasillista ja saat valita eri vaihtoehdoista. Ruokalajeja oli myös kolme ja ruoka oli todella hyvää! Kevyttä mutta täyttävää eli täydellistä lounasruokaa ja aterian kruunasi suklaat ja alfajores-keksit (paikallinen herkku). Mikäs siinä nurmikolla viltillä ja tyynyillä loikoillessa, jutellessa ja katsellessa kun täällä alkava syksy kieputtaa keltaisia lehtiä ilmassa.


Ei ole vaikea arvata, että näistä ensimmäinen vierailu oli kaikista paras! Hinta-laatusuhde aivan mahtava ja kokonaisuutena visiitti Bodega Vistalbaan on ollut yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista tähän mennessä.

Veriryhmä: B niin kuin Bonarda

Viikon loppuvaiheilla alkoi jo tuntua siltä, että jos minnuu pistettäisiin neulalla, miusta suihkuaisi ulos Malbecia, Bonardaa ja Sauvignon Blancia veren sijasta, joten oli aika miettiä seuraavaa, hieman hmm, aktiivisempaa siirtoa reissulle.

Pienet tutinat saattoivat johtua myös siitä, että meidän isäntä Mike vei meidät ulos yhtenä iltana, jolloin kyseessä oli tosin bissenmaistelu viinin sijasta. Argentiinassa erikoisoluet ja pienpanimot ovat alkaneet kasvattamaan suosiotaan ja tästä myös Bodega Vistalban opas mainitsi. Pyöräily Vistalban yössä bissen perässä oli kyllä omiaan nostamaan sykettä, varsinkin kun yhdessä risteyksessä sain hämiksen kiipeilemään säärtäni pitkin.

On aika sanoa hyvästit talolle.
Moi moi haukut! Yksi on jossain omilla teillään.

Koska sykkeen nostaminen myös terveellisten aktiviteettien parissa alkoi taas kiinnostamaan, oli katseet jo suunnattu Andien vuoristoon. Siitä lisää seuraavassa postauksessa. On aika laittaa nilkka testiin!

Punaviinin antioksidantteja sulatellen,
Lappu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: